Rotterdam.food blog

recepten, foodfotografie & restaurant reviews

Tips voor een gezond leven

Mijn tips voor een gezond leven

Het is januari 2022 en iedereen heeft wel iets wat hij/zij zichzelf heeft voorgenomen voor dit nieuwe jaar. Zelf ben ik geen groot voorstander van (crash) diëten en andere korte termijn doelstellingen. Vaak zijn ze onhaalbaar of je legt jezelf te veel dingen op waarbij je vergeet om ook te genieten. Ook je rust pakken op momenten en het hele jaar door goed voor jezelf zorgen zijn zaken waar ik voor sta. In dit artikel geef ik je enkele tips waardoor je het hele jaar door in balans kunt blijven op meerdere aspecten.

Vergelijk jezelf niet met anderen en ga uit van je eigen kracht

Geloof in jouw unieke kracht en staar je niet blind op successen van anderen. Jij kunt zo veel meer wanneer je dit los laat. Op social media delen mensen vaak alleen wat er wel goed gaat en foto’s zijn tig keer in scene gezet. Staar je daar niet blind op. Open social media bewust eens niet op de dagen dat je je onzeker voelt en kies voor jezelf. Jij bent uniek, ga ervoor en ontdek jouw talent. De rest volgt vanzelf, zo lang jij maar geloofd in je eigen kracht!

Staar je niet blind op getallen

Als het gaat om gezonde voeding dan gaat het ook al snel over calorieën, vetten en koolhydraten. Staar je hier niet blind op. Iedereen heeft ze nodig en het is per persoon verschillend waar hij/zij behoefte aan heeft. Voeding is niet per definitie slecht of goed, het gaat erom hoe jij hiermee omgaat en hoe jij een modus kan vinden om hierin balans aan te brengen.

Beweeg om te ontspannen en wandel regelmatig

Op kantoor kan ik altijd makkelijk aan mijn stappen komen. Ik loop naar mijn werk, maak een ommetje in de pauze en wandel weer naar huis. Tussendoor ben ik vaak diegene die aan collega’s vraagt of zij wat willen drinken. Zo heb ik weer een aantal stappen in de pocket én een lekker warm drankje. Thuiswerken is vaak een ander verhaal, toch lukt het me steeds beter om ook dan aan mijn stappen te komen. Zo ga ik lekker een blokje om voor mijn werkdag begint en na een werkdag haal ik een boodschapje voor het avondeten of ik zet wat extra stappen tijdens een wandeling. Het helpt me na een werkdag ook om mijn hoofd leeg te maken en om mijn lijf te ontspannen na een dagje achter mijn beeldscherm.

Zorg ervoor dat je qua voeding in balans blijft

Het klinkt heel makkelijk en eigenlijk is het dat ook op den duur. Mits je voor jezelf weet wat voor jou het beste werkt. Dit kan soms een zoektocht zijn als je niet lekker in je vel zit. Je wil graag snel wat gewicht kwijt waardoor je te streng bent voor jezelf. Het gevolg is dan vaak dat je honger hebt op de raarste momenten en vooral dat je je niet fit voelt. Ook kan je je grumpy voelen door je hongergevoel.

Mijn tip (het hele jaar door) is dat je iedere dag globaal hetzelfde binnen krijgt qua voedingswaarde en vitaminen. Tuurlijk mag je hier ook eens uitschieters in maken: ikzelf eet vaak in de zomer minder als het echt heel warm is en in de winter heb ik vaak meer behoefte aan comfortfood zoals ovenschotels e.d. De truc is om dagelijks in balans te blijven: eet je een keer wat zwaarder ’s avonds neem dan de ochtend erop een lichter ontbijt. Zorg dat je dagelijks goed zit m.b.t. groenten en fruit en varieer hiermee. Op mijn website heb ik receptjes voor een gezonde ontbijtbowl, een plantaardige bietencarpaccio en vegan blissballs als healthy tussendoortje.

Drink voldoende

Een tekort aan vocht kan vervelende gevolgen hebben zoals: hoofdpijn, een droge huid en soms zelfs verstopping. Let erop dat je dagelijks 1,5 liter tot 2 liter vocht tot je neemt. Het liefst in de vorm van water, maar natuurlijk kan je ook voor wat anders gaan om te variëren. Denk aan water met citroen, gember- of muntthee en bijvoorbeeld verse soep tussendoor. Ik kan me voorstellen dat je er niet bewust aan denkt tijdens het thuiswerken. De tip is dan om een flinke kan water op je bureau te zetten of zet een thermosfles neer met koud water. Zo kan je ook wat beter in de gaten houden wat je zoal aan vocht binnen krijgt op een dag.

Begin 2022 met een sappenkuur

Een detoxkuur kan je helpen om een duwtje in de goede richting te geven met je goede voornemens. Soms heb je ook slechte gewoontes die je kunt doorbreken met een detoxkuur. Denk aan wat minder koffie drinken etc. Wil jij 2022 gezond beginnen met een detox, start dan dit nieuwe jaar met een sappenkuur. Het helpt om je lichaam te reinigingen en er zijn meerdere manieren waarop je een sappenkuur kunt volgen. Je kan gaan voor een sappenkuur met vast voedsel, alleen een sappenkuur of een sappenkuur met vloebare voeding in de vorm van soepjes, fruit en groenten. Ik heb een blog geschreven waarin ik 5 sappenkuren uitlicht.

Neem een rustdag in het weekend

Het is okay om een dag wat minder stappen te zetten. Gun jezelf een rustdag als het weer wat minder is of wanneer je gewoon behoefte hebt aan een Netflix dag in het weekend. Dit hoort net zo goed bij het vinden van een gezonde balans. Wees lief voor jezelf en luister naar wat jouw lichaam nodig heeft!

Draag een smartwatch

Yes, ik ben van begin af aan onwijs fan van de Fitbit, maar er zijn uiteraard ook andere goede smartwatches op de markt. Zij kunnen je helpen om alert te blijven op het aantal stappen dat je dagelijks zet, maar ook op andere zaken rondom jouw gezondheid.

Zo houdt mijn Fitbit ook bij wat mijn hartslag is, hoeveel stress ik ervaar op een dag en hoe mijn slaapritme is. Dit kan je inzicht geven en zo houd je je lijf een beetje in de gaten.

Vergeet niet om dagelijks te stretchen

Mijn katten zie ik meerdere keren per dag stretchen. Eigenlijk bijna iedere keer als ze opstaan of wanneer ze hebben geslapen. Vroeger deed ik dit als ballerina ook dagelijks en was ik super lenig. Wij mensen, willen het stretchen nog wel eens vergeten wat vaak blessures kan veroorzaken. Stretchen is goed voor je spieren, het maakt dat je lenig blijft en minder snel last hebt van pijnlijke spieren. Ga rechtop staan en probeer om de grond te raken met gestrekte benen. Lukt dit: houden zo en anders blijven oefenen!

Blijf in contact met mensen

Door al het thuiswerken en de lockdown zijn we allemaal wat meer thuis dan anders. Zelf merk ik ook dat ik wat meer cozy thuis blijf in de winter, maar persoonlijk contact hebben we allemaal nodig en dit kan ook veilig! Ga lekker wandelen of haal een koffie to go bij je favoriete koffiezaakje. Zo support je de locals en kan je ook even een praatje maken!

Voel je je thuis toch eenzaam na een dag thuiswerken doordat je b.v. alleen woont skype dan met een vriend(in) of bel gewoon eens. Vraag eens hoe het met hem/haar gaat en kijk ook naar anderen om. Ik vergeet het vaak te doen, maar als ik dan weer bel met een goede vriendin ben ik vaak weer een dik uur verder! Het is gezellig om ook in contact te blijven met mensen die je nu door de lockdown minder vaak face to face ziet. Bijvoorbeeld wanneer zij verder weg wonen of in het buitenland.

Op de website staan diverse gezonde recepten waar je nog meer inspiratie uit kunt halen.

Tips voor een gezond leven.

Spread the love

One Reply to “Tips voor een gezond leven”

Comments are closed for this post.