Rotterdam.food blog

recepten, foodfotografie & restaurant reviews

Sustainable tips met restjes van de feestdagen

Tips waarmee je de kerstkliekjes een tweede leven geeft!

Sustainable tips met de restjes van de feestdagen. Je hebt vast ook vanalles over van het kerstdiner met de familie. In deze blog geef ik je een aantal tips over wat je met jouw restjes kunt maken. Zo geef je (rest) voedsel een nieuw leven. Je kunt er nog zo veel lekkers mee maken, lees snel verder en zoek al je restjes bij elkaar.

Schillen van groenten bewaren

Bewaar alle schillen van groenten. Denk aan bijvoorbeeld asperges, wortelen en ook aardappelschillen. Met deze schillen kan je nog een heerlijk soepje in elkaar flansen. Denk aan een lekkere pastinaak asperge soepje of een pompoensoep met wortelen en paprika. Lekker om mee te lunchen of voor tussendoor.

Aardappeltjes over, maak dan dit Spaanse gerecht

Heb je nog aardappeltjes over maak er dan een lekkere stamppot van of bak ze en maak een fijn avg-tje. Andere optie is om er een lekkere Spaanse tortilla mee te maken. Hier kan je eventueel ook nog andere restjes groenten voor gebruiken. Denk aan uitjes, paprika en champignons. Ik heb er een recept voor gemaakt op de bbq, maar je kan dit natuurlijk ook gewoon op je fornuis/inductieplaat maken. Klik hier voor mijn recept.

Spaanse Tortilla gemaakt met aardappeltjes

No bake kruidnoten tip

De sint is alweer een tijdje uit het land, maar zelfs ik heb thuis nog kruidnoten liggen. Vermaal deze met de keukenmachine (zoals de Magimix die ik heb) en smelt boter dan heb je al een geweldige bodem voor een lekkere cheesecake of kwarktaart. Ook kan je er Speculoos bites van maken. Vervang dan de speculoos koekjes (evt. deels) door kruidnoten en maak het lekkere recept.

Vegetarische producten zoals mini burgertjes

Ik eet zelf vegetarisch, maar mocht je vlees over hebben dan kan je dit nog een keer hergebruiken. Let dan wel even op dat het product gewoon gekoeld is gebleven of zoek even na hoe het zit met hygiëne maatregelen om voedselvergiftiging te voorkomen. Zelf hebben wij gezellig gegourmet en we hadden restjes over zoals: portobello, champignonburger en vega frikandelletjes. Je kan hier nog vanalles mee maken, denk aan een lekkere wrap met groenten en vega stukjes of snijd ze klein en maak er een pasta of lasagne van.

De aanleiding voor deze blog.

Deze middag werd ik geïnterviewd door RTV Rijnmond over mijn tips voor kliekjes die over zijn van de kerstdagen. Het hele interview kan je lezen op de website van RTV Rijnmond.

Plantaardig dessert met peertjes uit de oven.
Spread the love