Rotterdam.food blog

Delicious food reviews with a touch of lifestyle

Botanero is open!

Bron: the qut agency

De cocktailbar waar je ook wilt eten

Eind vorig jaar gingen de deuren al stilletjes open, maar inmiddels vloeit de drank rijkelijk bij Botanero. Dé Rotterdamse bar die geen drempel kent en waar je naar Latijns-Amerikaans voorbeeld bij elke cocktail een bite krijgt, de zogenoemde botana. Je kan er ook terecht voor toffe biertjes, de gevaarlijk lekkere Paloma en een rits aan gerechten om te delen, waaronder taco’s en echt goeie kip. Zo wordt niet alleen de dorst maar ook de honger gelest. Een liquid dinner 2.0. Botanero is hiermee een categorie op zichzelf en het bewijs dat een goede cocktailbar ook heel toegankelijk kan zijn.

Van Mexico naar ‘t hart van Rotterdam

Een botanero is een van origine Latijns-Amerikaanse bar waar bij elk drankje een hapje van het huis komt. Het idee erachter: als je maar door-eet, is de kater the next day te behappen. Een geniaal concept waar mede-eigenaar en Mexicaanse spirits-gek David Trampe tijdens zijn maandlange, katerloze reis door Mexico mee in aanraking komt en zo gecharmeerd van raakt, dat hij er graag zijn eigen draai aan geeft. Zo gezegd, zo gedaan. In hartje Rotterdam, op de hoek Vogelenzang en Mariniersweg om precies te zijn.

Trampe vindt in de rasechte horeca-iconen Ron de Jong en Dave Heijnen zijn partners-in-crime. Het gezellige gouden trio bundelt hun kracht, kennis en kunde in Botanero, dat buiten top notch cocktails en verdraaid lekkere snacks vooral dé plek moet zijn waar de avond niet lang genoeg kan duren en werkelijk iedereen zich welkom voelt. Zonder pretenties, ‘we zijn hier gewoon in Rotterdam he!’.

Drinks

Wanneer je bij David aan ‘zijn’ zelfgemaakte bar plaatsneemt weet je zeker dat het een mooie, en vooral smaakvolle avond vol grappen wordt. Het (lokale)bier stroomt er in overvloed en aan alle good oldcocktails zoals Frozen Margarita, Dark & Stormy en Pornstar Martini geeft hij zijn eigen verrassende twist. Het merendeel van de ingrediënten zoals rabarbersorbet en zelfs de wodka en gemberbier worden in house gemaakt. Niet te missen: de Paloma-tap. Trampe’s letterlijke natte droom is werkelijkheid geworden. Hieruit stroomt dé drank van 2020: tequila, grapefruit, limoen, rabarber, jasmijnthee en zout en helemaal zelfgemaakt natuurlijk. Zo-een die nergens zo te krijgen is. Óf laat je verleiden tot een ‘shot’ uit de ruime collectie Mexicaanse spirits. Óf een lekker fluitje dus.

& Botanas

De botana dus. Komt bij iedere cocktail en het zijn vier verschillende. Snacken wat de pot van chef Tim Groeneweg schaft. Bestel je een vijfde cocktail? Dan is de botana naar keuze. Om een idee te geven: biet met avocadocrème en habanero of een avocadosoep met kaffir-olie. Maar dat wisselt regelmatig. Iedere week weer een smaakvolle ontdekkingstocht dus.

Snacken is hier een duidelijke zaak, een combinatie van Rotterdams-Mexicaans zoals de nu al befaamde gefrituurde zeer krokante kip (lekker met een Margarita), verschillende taco’s of friet met mayo. Verder beslaat het menu gerechten die je zou kunnen delen (of niet). ‘Dat noemen we hier liever gezellig samen ‘kanen’, aldus De Jong – die samen met Heijnen horeca op een manier neer weten te zetten dat je je altijd thuis voelt. Komen de ingrediënten niet van eigen huize, dan zijn daar de lokale leveranciers zoals de biologische buurtslager. Een greep van de kaart: Kapsalon (want Rotterdam) met stoofvlees of kastanje champignons, cheviche of short rib die al van het bot valt als je er naar kijkt. Sluit sowieso af met de ananas, rum, kardemom en huisgemaakt vanille ijs. De kaart wisselt per seizoen en de prijzen zijn ook nog eens heel netjes. 

Lekker sfeertje

Het oog wil ook wat. Nou die krijgt bij Botanero de kost. Deze kleurrijke, ruime, lichte plek – wat zeker niet afdoet aan de sfeer – geeft plaats aan 85 couverts. Zittend voor het raam (knus), pak je eigen hoge stamtafel of neem plaats aan de (zelfgemaakte) bar met uitzicht op de Paloma-tap. Showstopper Don Valentin, befaamd mezcal distillateur, houdt vanaf de grote muur een oog in het zeil. Deze bron van inspiratie verdiend een promintente plek. Trap omhoog en je vindt op de bovenste verdieping een heus proeflokaal. ‘Hier kunnen we proeverijen en seminars houden – Mezcal bijvoorbeeld, daar valt heel wat over te leren.’

BOTTOMLINE: bij Botanero is het goed toeven, een uurtje of twaalf en dan nóg vind je het jammer dat je weg moet.

Over Botanero

David Trampe (37), de autoriteit op het gebied van Mexicaanse spirits had in 2019 een plan te om een eigen bar te openen. Horeca iconen Ron de Jong (48) en Dave Heijnen (35) – van o.a. Bokaal, De Gele Kanarie, Weena en Fontein, kregen daar lucht van waarna ze gedrieën besloten ze hun krachten te bundelen. In januari 2020 opent Botanero een bar met een focus op cocktails waar altijd iets te eten bij komt (een botana). Daarnaast beslaat het menu verschillende bieren en wijnen. Gerechten zoals de superknapperige gefrituurde kip en taco’s zijn er om gedeeld te worden – ‘gezellig samen kanen’ weerspiegeld op die manier de Rotterdamse gastvrijheid die wordt aangedreven door Mexicaanse invloeden.

Adres:

Mariniersweg 55    
3011 NE Rotterdam
Website Botanero

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *