Rotterdam.food blog

Recepten en Food fotografie

De overstapweken van Bio lekker voor je

Biologische voeding draagt bij aan het milieu

Op dit moment koopt de nederlandse consument ongeveer evenveel biologische- als niet -biologische voedingsmiddelen. De argumenten die consumenten aanhalen om voor biologische producten te gaan zijn de effecten op het milieu en het inmiddels uitgebreide assortiment van biologische producten. Bio lekker voor je zet zich in om alle Nederlanders meer en vaker biologisch te laten eten. Zelfs de Europese commissie noemt biologische voeding al als de oplossing voor voor klimaatsverandering, het beschermen van biodiversiteit en duurzame voedselproductie.

Bio lekker voor je!

De campagne ‘Bio lekker voor je’ biedt verdiepende informatie over de bijdrage die consumenten leveren door te kiezen voor biologische voeding. Biologisch voedsel wordt in samenwerking met de natuur geproduceerd dit is voor zowel jezelf als de aardbol zo veel beter. Daarbij zijn de producten veel rijker qua smaak en het is heel eenvoudig om over te stappen op biologische varianten. Investeer jij ook in een vruchtbare bodem en meer bio diversiteit?

Uit eigen ervaring

Zelf eet ik zelf zo veel mogelijk vegetarisch en veganistisch waardoor ik mijn bijdrage lever aan een beter klimaat. Veganistisch vind ik in de praktijk nog wat lastig met koken, maar Rotterdam heeft inmiddels steeds vaker vegan gerechten op de menukaart staan. Soms kook ik thuis overigens onbewust toch veganistisch omdat ik dan ga voor een recept dat alleen biologische onbewerkte groenten bevat.

Mijn keuze om zo veel mogelijk vega(n) en biologisch te eten is niet per se bewust. Ik voel me er zelf prettiger bij om geen vlees te eten en zo min mogelijk bewerkt voedsel. Voorheen vond ik dit nog weleens moeilijk als ik in de supermarkt stond er waren vroeger nog niet veel alternatieven beschikbaar. Inmiddels kost het me geen enkele moeite meer om vlees te vervangen gezien het grote assortiment van biologische en vegetarische producten in het schap. Lees na mijn ervaring ook het interview met Aaltje zij deelt hieronder haar ervaring met biologische voeding.

Interview met Aaltje Rijken

Bionext | Interview met Aaltje (Is tijdens een periode van ziekte bewuster met haar voeding omgegaan en kiest nu zoveel mogelijk voor biologische producten). Aaltje Rijken, 54 jaar, is werkzaam als projectondersteuner bij een zorgverzekeraar. In 2006 kreeg Aaltje het slechte nieuws te verwerken dat zij erg ziek was. Dit was voor haar aanleiding om bewuster om te gaan met haar eetpatroon. Vanaf dat moment is zij meer biologische producten gaan gebruiken. Waarom heb jij ervoor gekozen om over te stappen naar meer biologisch eten? 

Al jaren ben ik bezig met een zoektocht naar een gezonde levensstijl, maar toen ik in 2006 hoorde dat ik ziek was, besloot ik om ook kritischer te kijken naar mijn voedingspatroon. Vanuit verschillende hoeken kreeg ik te horen hoe belangrijk het is om zo min mogelijk bewerkte producten te eten. Ik kon bijvoorbeeld meer verse groenten eten. Een lichaam krijgt veel te verwerken tijdens een periode van ziekte – dus alle manieren waarop je hier positief kunt bijdragen zijn mooi meegenomen.

Ook vóór mijn ziekte ben ik er altijd al van overtuigd geweest dat ons lichaam door de jaren heen gewend is geraakt aan bewerkte producten. Ik vond het dan ook niet zo’n gek idee om terug te gaan naar de basis: biologische producten zonder synthetische toevoegingen. Ik eet niet volledig biologisch, maar dat is puur een budgetkwestie. Biologisch eten wordt steeds toegankelijker, maar is toch duurder dan gewone boodschappen.

Je bent inmiddels – gelukkig – gezond verklaard. Wat betekent dit voor jouw eetpatroon? Natuurlijk zullen wij nooit weten of mijn nieuwe levensstijl iets heeft bijgedragen, maar ik voelde mij hier zo goed door dat ik besloot ermee door te gaan. Ik merkte dat ik mij energieker voelde. 

Biologisch eten is niet aantoonbaar gezonder. Waarom is het voor jou dan toch zo belangrijk om voor biologische producten te blijven kiezen? Het is voor mij heel gevoelsmatig. Door beter op mijn voeding te letten, zo min mogelijk bewerkte producten te gebruiken en biologische producten te kopen, ben ik mij -niet alleen lichamelijk- gewoon beter gaan voelen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om iets terug te geven aan de planeet. Dit doe je door te kiezen voor biologisch. 

Hoe lastig vond je het om bewust over te stappen naar biologisch eten? In eerste instantie vond ik de overstap naar biologisch eten best wel lastig. Mijn moeder gaf vroeger les in koken en gezondheidszorg, dus ik was al gewend om kritisch naar etiketten te kijken, maar in het begin is het toch een uitdaging. Je moet namelijk anders met je eten leren omgaan. Het zal je verbazen hoeveel synthetische toevoegingen er kunnen zitten in niet biologische gerechten. Om dat scherp te krijgen heb je dus eerst wat uitzoekwerk te doen, maar je krijgt er ook veel voor terug.

Vond je het, in praktische zin van het woord, moeilijk om over te stappen naar biologisch eten? Bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen? Dat vond ik dan weer helemaal niet moeilijk. Dankzij mijn voedselcoöperatie kost het mij niet veel moeite om biologische producten te kopen.

Voorheen ging ik twee keer per week naar de supermarkt om boodschappen te doen. Nu haal ik mijn boodschappen bij de boer of krijg ik het thuisbezorgd. Daarbij merk ik dat ik niet in de verleiding kom tot impulsaankopen. Heb jij ook anders leren koken dankzij je biologische levensstijl? Jazeker. Ik eet nu bijvoorbeeld veel meer seizoensgebonden producten. Ik varieer ook veel meer. Je kunt denken aan recepten met pastinaak, zwarte kool en snijbiet. 

Heb jij nog tips voor de twijfelaars onder ons? Je moet er de lol van gaan inzien, ontdekken wat je leuk vind. Voor mij was dat het bestuderen van de ingrediënten op, bijvoorbeeld, een pakje pastasaus, om dit vervolgens om te vormen naar een recept met biologische ingrediënten. Iedereen kan dit, zolang je er maar plezier in hebt.

Zijn er dingen waar je op let bij het kopen van biologisch eten in een supermarkt? In de supermarkt let ik op keurmerken. Biologisch vlees heeft bijvoorbeeld drie sterren, het hoogst haalbare aantal bij het Beter Leven keurmerk. Ik vind dierenwelzijn heel belangrijk en, ondanks de hogere prijs, kies ik altijd voor biologisch vlees. Waarom zou jij iemand anders aanraden om biologisch te gaan eten? Ik voel me energieker; dat is voor mij echt de kern. Daarnaast voel ik mij er goed bij dat de producten met liefde gemaakt worden, met hart voor onze planeet.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *