Rotterdam.food blog

Delicious food reviews with a touch of lifestyle

Proef de smaken van de Baskische keuken bij Euskadi in Rotterdam

Euskadi

BasQ staat bekend om de tapas en pintxos en is inmiddels alweer zo’n vier jaar in de Rotterdamse Markthal gevestigd. In november 2018 opende Euskadi haar deuren onder leiding van eigenaar Dennis Azkaiturrieta en executive chef Alvaro Martinez (o.a. Arzak***, El Bulli*** en Martin Berasategui***) De lang gekoesterde droom om de Baskische gastronomie naar de havenstad te brengen is hierdoor in vervulling gegaan.

Baskenland staat bekend om de ongerepte natuur, culturele hoogtepunten en een enorme gastronomische rijkdom. Tijdens het eten alweer fantaseren over de volgende maaltijd is de Baskische bevolking niet vreemd en ik, als half spaanse foodblogger, ga hier graag in mee. 

Euskadi interieur

Baskenland heeft een vruchtbaar zeeklimaat met een langgerekte kustlijn en is daarmee een zeer culinair gebied. De lokale chefs zijn niet bang om te experimenteren en maken veelvuldig gebruik van de vruchtbare wijnvelden en de grazende schapen die zorgen voor rokerige idiazabal-kaas.

Bij Azkaiturrieta’s nieuwste restaurant Euskadi vindt je geen pintxos op de menukaart. Wat je er wel op kunt vinden zijn verfijnde restaurantgerechten zorgvuldig opgemaakt door Baskische topchefs. Euskadi maakt de ongerepte Baskische gastronomie toegankelijk voor de Rotterdammer.  

Er staan vegetarische gerechten op de menukaart, je kunt a la carte van de kaart kiezen of gebruik maken van een drie, vier of zes gangen diner. 

De bediening staat ons zeer vriendelijk te woord en we krijgen een fijn plekje in het restaurant aangewezen. De drankjes worden geserveerd en we krijgen de menukaart in handen. Er staan veelzijdige gerechten op de kaart met mooie lokale producten. Deze lokale producten worden door de eigenaar geïmporteerd vanuit Baskenland. Op tafel krijgen we alvast een mandje brood met peterselieboter. Ondanks dat ik niet van peterselie houd vind ik dit toch super lekker, het eerste compliment aan de chefkok is hierbij gemaakt.

Als voorgerecht kies ik voor de Tartar Remolacha: dit is tartaar gemaakt van rode bieten. Mijn tafelgenoot gaat voor de Tartar de salmon: tartaar gemaakt van zalm. Het gerecht is prachtig opgemaakt en er is gelet op de details. De smaak is heerlijk en we genieten enorm van dit voorgerecht en de Baskische sfeer in het restaurant. 

voorgerecht Euskadi

Als hoofdgerecht kies ik de Noquis: Gnocchi met porrusalda. Mijn tafelgenoot gaat voor de Langoustines y pollo: grote garnalen en kip met groene asperges in een zoete/spicy saus. We vinden het hoofdgerecht beiden heerlijk, mijn Gnocchi is gevuld met zalige rokerige schapenkaas, de combinatie met de groene asperges en het krokantje is erg lekker. Mijn tafelgenoot smult ook van zijn garnalen en kip, het sausje is perfect op smaak gemaakt en dit maakt het gerecht helemaal af. 

hoofdgerecht Euskadi

Er wordt gevraagd of we nog voor een dessert willen gaan, na het heerlijke voor- en hoofdgerecht te hebben geproefd willen we ook deze gang zeker niet missen. Ik ga voor het kaasplankje met een selectie van Baskische kazen en mijn tafelgenoot gaat voor Cheesecake met frambozen jam en amandelkruim. Dit is absoluut een perfecte afsluiter van dit diner: de kazen smaken romig en zijn wat pittig van smaak ik hou ervan. Ook de Cheesecake valt met zijn romige volle karakter enorm in de smaak. 

baskische kazen
cheesecake Euskadi

Ik ben na dit diner meteen fan van de Baskische keuken en Euskadi. Alle gerechten zijn stuk voor stuk gemaakt met de beste lokale ingrediënten en heel erg smaakvol. De details en de opmaak zijn een lust voor het oog. Ga eens een keer niet naar de commerciële tapaszaken die alleen gefrituurde producten serveren, de keuken van Euskadi daar kan je oprecht (h)eerlijk dineren en proeven wat Baskenland te bieden heeft!

Adres: Westwagenstraat 56, 3011 AT Rotterdam

Website: Euskadi

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *